Jødiske veivisere

Klikk for stort bilde Merethe Steine  Besøk av jødiske veivisere fra det Mosaiske     trossamfunn på Narvik vgs avd Frydenlund

Besøk av jødiske veivisere fra det Mosaiske trossamfunn

Narvik videregående skole hadde forrige uke besøk av  jødiske veivisere fra Det Mosaiske trossamfunn i Oslo. Veiviserne Maya og Simon reiser rundt om i landet for å fortelle skoleelever om jødisk liv og historie i Norge. De inviterer også elevene med på å drøfte tema som identitet og fordommer. Jøder hadde ikke adgang til Norge før 1852,  ifølge grunnlovens paragraf 2. Grunnlovsmennene fra 1814 fryktet at jøder ville strømme inn i landet, bemektige seg sølvgruvene på Kongsberg  og nekte å la seg integrere, dersom man åpnet for innvandring. Da jødeparagrafen ble opphevet viste det seg å være helt feil. Det har aldri bodd mer enn 2000 jøder i Norge. I dag er tallet rundt 1400. Veiviserne viste til statistikk som tyder på at færre i dag har fordommer mot jøder, samtidig som fordommer mot muslimer har økt. – Dette er ikke greit. Vi kan ikke slå oss til ro med at fordommene mot jødene blir færre, når de samtidig øker mot andre grupper, sa Maya Odinsen Golan som selv har vokst opp med kristen mor og jødisk far fra Israel. Jødedommen, kristendommen og islam er nært beslektede religioner som deler mange skrifter,  enes om troen på èn Gud,  og har felles opphav i Midt-Østen.

Klikk for stort bilde Merethe Steine