VGS Narvik - Kjøretøy (vg2)

Etter å ha fullført dette året kan du søke opplæring i bedrift i fagene:

• bilfaget - lette kjøretøy
  • bilfaget - tunge kjøretøy
  • hjulutrustningsfaget
  • motormekanikerfaget
  • motorsykkelfaget
  • reservedelsfaget
eller du kan velge påbygging til generell studiekompetanse

På kjøretøy (billinja) er vi 15 elever. Vi får opplæring innenfor mange områder som har med kjøretøy å gjøre:

• motorlære
  • motorstyring
  • bremser
  • drivverk
  • elektro
  • gir
  • karosseri
  • hydraulikk
  • pneumatikk

Vi har stort verksted og eget klasserom like ved. Vi liker å arbeide i verkstedet med reparasjon av kjøretøyer, men først må vi lære teori og skru på modellene som er i verkstedet.

En modell er en virkelig del som er hentet fra et kjøretøy og som er montert opp til opplæring.Vi arbeider vanligvis i grupper på to til tre personer, og da er både teori og praksis innpasset i hverandre. Allmennfagene er også innpasset i verkstedfagene.

Når teori- og modellopplæringen er ferdig får vi skru på kundebiler og noen ganger på egne biler. I tillegg får vi også være med på å ta EU- kontroll. IKT brukes i flere fag og til databasert feilsøkingsutstyr i verkstedfagene.

I løpet av skoleåret er vi utplassert på bilverksteder i tre til fire uker. Under denne utplasseringen får vi mulighet til å vise hva vi har lært, og noen av oss får den første avtale om lærekontrakt. Når vi er ferdige med dette skoleåret skal vi kunne få lærlingeplass innen lette- eller tunge kjøretøy, karosseri og biloppretter, motormekaniker eller motorsykkel.

Søknad om lærlingeplass starter i slutten av skoleåret og da får vi hjelp fra opplæringskontoret som kan og vet mye om dette.

Fakta om faget

Gir elevene grunnleggende kunnskaper om ulike kjøretøys oppbygging og funksjon, slik at de kan spesialisere seg i ulike fagretninger. Fagarbeidere innenfor de ulike retningene skal kunne reparere og vedlikeholde ulike typer kjøretøy med gammel teknologi og kjøretøy basert på dagens avanserte datateknologi.

Undervisningen er i stor grad modul og temabasert med integrering av allmenne fag og oppløsning av timeplanen.

Kompetanse

Gir grunnlag for å tegne lærekontrakt i bilfaget - lette kjøretøy, bilfaget - tunge kjøretøy (buss- og lastebilmekaniker), motorsykkelfaget, bilskadefaget (biloppretter), karosserimaker, motormekaniker og hjulutrustningsfaget.

Kurset gir også grunnlag for inntak til påbygging til generell studiekompetanse.

Jobbmuligheter

Det er stor etterspørsel etter fagutdannede med mekanisk bakgrunn. Med dagens strenge krav til kvalifikasjon på land og sjø, er jobbmulighetene mange og varierte.

2 år i skole og 2 år i bedrift gir fagbrev.